pondělí 4. února 2013

Snězles design

Pustil jsem se do práce, protože doufám, že čím více energie budu budoucímu Snězlesu věnovat, tím dříve se zhmotní ve skutečnost. Zatím to vázne, neboť osázení pozemku závisí na mnoha dalších elementech než jsou moje potřeby či nadšení. A tak plánuji a věřím a posílám energii do paralelních realit. 

Na obrázku je vidět pozemek pro budoucí Snězles. Hranatý tvar vlevo uprostřed znázorňuje dům a hnědá kola kolem dokola hranic pozemku jsou plánované stromy, dle odhadovaných velikostí korun. V PS jsem dopsal nečitelné názvy možných stromů, jímž odpovídá daná velikost koruny. Toto plánování je důležité z toho důvodu, abychom se vyvarovali pozdějších sousedských bitek, soudních tahanic, škůdců v propletených korunách stromů do kterých nemůže slunce a vzduch či větve zapíchnuté ve střešní krytině.

Zatím nejsem zcela rozhodnutý, které dva největší stromy mám zvolit. Dlouho jsem byl pro Jedlý kaštan ale ten k sobě potřebuje druhý strom kvůli opylení a takto plýtvat místem nemohu. Dále mě napadl Ořešák, jehož využití je velmi velké ale opět má své "ale" a to v podobě jeho aleopatie jíž omezuje růst rostli pod svojí korunou - také plýtvání místem. Zbývá mi Oskeruše, kterou jsem dostal z jižní Moravy a už mi druhým rokem úspěšně přežívá v kontejneru. Její "ale" spočívá ve velmi dlouhém období do první sklizně. 

Pozemek je mírně svažitý a ze strany od severu k jihu klesá. Na jižní straně pozemku se nachází silnice, poměrně rušná a tady pomalu ale jistě dozrává první jistota, která sice ne plně koresponduje s pravidly ekozahradničení ale plně koresponduje se snížením hluku a prašnosti po celý rok a to je vysazení tůjí po celé jižní délce pozemku. Výhoda je, že tyto tůje odhluční silnici ale nezabrání slunci, prohřát celý pozemek. 

JV část domu společně se stromy na SV straně pozemku vytvoří tzv. sluneční past ve které bude umístěna bylinková skalka a záhony, které tímto budou mít k dispozici maximum tepla a světla dostupného na tomto pozemku. A stejně tak stromy typu broskev, meruňka a zkusil bych i fíkovník. 

Ve svahu jižní části pozemku ještě plánuji sklep. Je to opět jedno z velkých dilemat neboť zatím nevím, zda zvolit vlhký či suchý sklep. Měl by pojmout brambory, jablka (tzn. dvě oddělené místnosti), dýně, lahve vína a kořalky (spíš ale moštu) a jiné výpěstky.  

Ze SV stany domu je vstup, tudíž vjezd do garáže a chodník a také nejméně světla z celého pozemku. Proto, abych neupíral pokojům na této straně světlo, budu volit nejspíše keře a stínomilné byliny. 

Pokud máte nějaký tip, zlepšovák či jiný návrh, sem s ním. Rád ho zvážím a případně zakomponuji.

LF

5 komentářů:

  1. Nevím jak velký máte pozemek.Já před dvěma lety přesně takhle plánovala co kam dát a zjistila, že pozemek 2500m čtverečních je najednou malý na to všechno co bych tam chtěla vysázet.Kaštan nebo ořešák???u mě zvítězil ořešák je v místě kde se už kolikátý rok pokouším pro děti vysázet vrbový tunel a domeček těm by snad oleopatie ořešáku nemusela vadit.

    OdpovědětVymazat
  2. No... necelých 2000m2... a už teď vím, že se bez některých dřevin budu muset obejít...
    Ořešák je zatím na prvním místě... díky moc za inspiraci, je pravda, že se pod každým stromem nemusí něco za každou cenu pěstovat...

    OdpovědětVymazat
  3. Pod ořešákem by měly jít některé keře pěstovat, tady by měl být nějaký přehled toho, co půjde a nepůjde: http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1148.html. Tipem z diskuse je česnek medvědí (http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=99&t=365) a bez černý. A tipem ode mne je pěstovat pod ořešákem slepice, tak jak to má můj dědeček :-)

    Co se týká tújí, tak já bych je tam osobně nedávala. Někde jsem četla, že okyselují půdu. Možná by se dal najít nějaký stálezelený listnatý keř užitečnější pro zahradu. A nebo třeba hradba z břečťanu a před ní keřové lísky, to by snad ten hluk a prach také zmírnilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    ještě přidávám článek s malou tabulkou zachytávání prachu dřevinami: http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=vliv-porostu-drevin-na-prasnost&cisloclanku=2009100002 Moc jich tam není, ale můžete si túji porovnat s pár dalšími.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé Jitko, děkuji velice. Podle této tabulky jsou na tom tůje v zachytávání prachu hůře než mnohé listnaté keře. To je pro mě velmi udivující zjištění.
      Pokud dám na stranu k silnici hlošinu, škumpu, komuli a k tomu šeřík a pustoryl tak vytvořím mnohem příjemnější a hlavně výkonnější zátiši než z tůjí... Hmm...
      Výborně... Děkuji...

      Vymazat