pondělí 1. října 2012

Pravidla moštárny

Na začátku stálo osm smutných pytlů plných jablek v rohu obyčejného vesnického dvorku. Byly naplněny odrůdami Sparťan (odborně Spartan), Jonatán (odborně Jonathan), Lamborne (odborně Lord Lambourne) a jednou neznámou odrůdou. Na konci z nich bylo 150l dokonalé, přesladké, očisťující, nenahraditelné tekutiny zvané jablečný mošt... Bez konzervantů, bez přidaného cukru (s přidaným cukrem by se to už nedalo pít) byla stvořena tekutina, která je svou chutí jen těžko nahraditelná.

Jediná nevýhoda je rychlá oxidace a kvašení, které mění mošt na tekutinu pitelnou pouze po řádném a legálním přepálení. To mě ale jako částečného abstinenta až tak nezajímá. Proto se zajímám spíše o možnost, jak mošt ve své nejzářnější podobě uchovat. Je to poměrně jednoduché. Stačí jej zahřát na 75 °C, při této teplotě jej cca 30 minut udržet. Obrat z hladiny šum (pěnu) a ještě horký mošt naplnit do připravených lahví. Ty musejí být perfektně hygienicky čisté. Po kvalitním uzavření lahve šokově schladíme, nejlépe vložením do vany se studenou vodou. Takto mošt vydrží až několik měsíců ve své původní, dokonalé podobě...


Když toto
Proženete tímto
A pomazlíte v tomto
Dostanete toto
(Toť základní pravidla moštárny)


5 komentářů:

  1. No vypadá to nádherně a až se mi sběhly sliny na dobrý, domácí mošť! Škoda, že tam, kde jsem teď není možnost se k němu dostat.

    Nicméně mám jednu otázku - ten způsob konzervace je zajímavý a věřím, že funguje. Jen by by mě zajímalo jak je to s živinami po tom tepelném zpracování? Jestli si to stále uchová většinu živin a vitamínů (přeci jen to není 100stupňů) nebo jestli tím dojde k znehodnocení.

    Co takhle přímé zamražení?

    Přeji hezký den!

    Richard

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Richarde,
    no těžko říct. Nikdo to ještě nezměřil. Říká se, že nejvíce likvidační je 100°C.
    Co je ale jisté, dle mých zkušeností, že 75° mošt je chutnější než 100°.
    Zamražení jsme letos zkoušeli poprvé. 2l kanystr si v mražáku vydobyl svoje místo a čeká na nejvhodnější okamžik. Myslím, že mošt bude vynikající...
    BTW: Škoda, že sis nepřijel. Ze dvou moštování jsme udělali cca 250l toho nejlepšího moštu... Když na to vzpomínám, tečou mi sliny... LF.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lenchere! Jen mě tak napadlo, jak to vypadá s moštem tenhle rok?:) Moštovali jste zase? A nezůstalo trošku?:D Mám pocit, že jsem to zase asi prošvihl, ale kdyby náhodou, na vánoce jedu do Čech, tak bych se třeba zastavil na kus řeči a trochu moštu:D
    Měl jsem tenhle rok jednu lahvinku čerstvě vylisovaného moštu a je to jedna z nejlepších věcí na Světě...

    Měj se skvěle!

    Richard

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Richarde,
      to víš, že jsme moštovali. Letos bylo méně. 2x80l ale zase chutnal dokonale...
      Čerstvý už nemáme... pouze pár lahví zavařeného...

      Vymazat
  4. Ahoj Miroslave,

    děkuji za odpověď. Jsem si to myslel:) Ale rád slyším, že to byl zase takový úspěch!
    A zavařený... lepší než žádný:) Tak si říkám, ba troufám zeptat - byl bys ochotný se podělit? Rád bych to použil jako záminku se s Tebou potkat osobně, protože už dlouho sleduju Tvou práci jak tady, tak na Probuzení a prostě rád bych se s Tebou potkal. V Česku budu jen dva týdny, přes Vánoce a Nový rok, vím, není to nejlepší čas a bude to hodně časově náročné, ale kdyby jsi nebyl proti, napiš mi na můj osobní email: Tirilonde@gmail.com a můžem se domluvit na detailech!
    Ale naprosto v pořádku, když odmítneš, žádný stres:)

    Měj se skvěle a přeji krásný den!

    Richard

    OdpovědětVymazat