středa 7. března 2012

Co je to Snězles?

Tento blog by měl být jednak osobním zápisníkem na cestě ke splnění snu mít vlastní zahradu a také pelmelem různých zdrojů informací, které se budou týkat právě zahradničení. Rád bych, aby tento blog fungoval jako inspirace pro všechny probouzející se, toužící a hledající zahradníky, kteří v sobě objevili touhu po návratu k Z(z)emi.

Mým snem není obyčejná toxická a kyselá zahrada plná uhlíku tak jak ji známe z mnoha případů v našem okolí. Nebudu psát o benzinových či elektrických sekačkách, o chemických hnojivech, o golfovém trávníku, o kosodřevinách či jiných okrasných jehličnanech…

Smysl nacházím pouze v zahradě, která je celá jedlá (proto Snězles), víceméně bezúdržbová (vyjma zeleninových záhonů a i ty aby vyžadovaly péči pouze ležérní), odpočinková a také je chemieprostá. Zahrada, která odpovídá pravidlům permakultury a zakládání přírodních a ekozahrad. Zahrada, kde má přednost poživatelnost, nezávadnost a rozbujelost veškerého života před nabubřelostí a okázalostí zelených pouští.

Budu se věnovat tématům jako: design zahrady, pravokořenné stromy, vodní plochy v zahradě, vysoké záhony, hmyzí hotely, včely, kosení kosou, kořenová čistírna, uchovávání vlastních potravin, recepty z vlastnoručně vypěstovaných potravin, kompostování, ekologické zahradní stavby, využití dešťové vody, bylinky – jejich pěstování, uchovávání a využití, sluneční pasti, původní rostliny, fauna v zahradě, prales, mulčování a tak podobně. Nejdříve teoreticky a posléze prakticky s přiloženými fotkami.

Vítejte v prostoru harmonie člověka s přírodou.

4 komentáře:

  1. Skvělá témata, už se těším... A nebudeš psát třeba také o tom, co vše lze získat z přírody - sbírání bylinek, plodů atp. a jejich zpracování? To bych moc ráda se všechno naučila...

    OdpovědětVymazat
  2. Příroda je zahrada a Snězles je příroda takže ano, určitě. Využití plodů jak vlastnoručně vypěstovaných tak vlastnoručně posbíraných, jejich uchování, využití v kuchyni a zakomponování do vlastních receptů. To vše se zde časem objeví...
    Je to totiž něco, co mě vnitřně naplňuje...

    OdpovědětVymazat
  3. Výborně! Hehe, myslím, že tímhle bloggem ses strefil do černého u mnoha lidí, včetně mě (a mojí mamky, které jsem nedávno pořídil "bibli ekozahradníka" a ta se už tady reje v záhoně:) )! Hold bez spolupráce s Matkou Zemí to nepůjde a osobně si myslím, že koncept jedlého lesa je jedna z geniálních cest ke svobodě... Držím palce a přeji mnoho úspěchů!

    Richard

    OdpovědětVymazat
  4. Od objevení toho skvělého blogu jsem snad každý den na Probuzení a rád kouknu zde. Ono je to tak, že jsem uvažoval nad svým blogem, a našel ho vlastně již hotový... Tedy myslím Probuzení :-) Jinak do 35 jsem žil ve městě, do přírody jsem utíkal a užíval si ji, co jen to šlo, a teď již 4 rokem ve volných chvílích zahradničím bez chemie při starším baráčku na vesnici. Ale přiznávám benzinovou sekačku, když trávu při sekání hned mulčuji, protože bych ji kvůli velikosti pozemku neměl kam dávat. Držím palce, těším se a přeji ochranu např. i před krupobitím, které dokáže tak zle potrápit.

    OdpovědětVymazat