čtvrtek 22. března 2012

Co je to Hmyzí hotel?

Jedná se o konstrukci většinou ze dřeva, vyplněnou různými druhy přírodních materiálů. Jak z názvu vyplývá, tato stavba slouží hmyzu, a to především samotářským druhům, které ji využívají jako bezpečný úkryt pro svá vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a po zakuklení následně i dospělí jedinci. Tyto druhy vyhledávají ke kladení vajíček nejrůznější škvírky, dutinky ve dřevě, rostlinných stoncích, ve zdech nebo v zemi a jsou v přírodních a ekozahradách významnými pomocníky, kteří brání přemnožení jiných druhů hmyzu, které konvenční zahrádkář vnímá jako škůdce.

Materiálem, který se ke stavbě hmyzího domu používá, jsou proto například nařezaná stébla rákosu a miříkovitých rostlin, řezané a předvrtané bezové větvičky, snůpky slámy, vrtané cihly, navrtaná dřeva a špalky, odnímatelné úlky se senem pro zimování slunéček a motýlů, pláty kůry jako úkryt pro ploštice, šišky, miniaturní kamenné zídky apod. Fantazii se rozhodně meze nekladou a každý druh přírodního materiálu, který může poskytnout úkryt by měl být v minimální míře zastoupen.

V dnešní době, kdy jsou sebemenší „vady na kráse“ na domech ihned odstraňovány, vyplňovány izolací apod., dříve běžné škvíry, spáry a jiné hmyzí skrýše rychle mizí. Na zahradách už se také tak často neobjevují nevzhledná, ale pro hmyz tolik užitečná zákoutí nepropustných křovisek, zapomenuté složené dříví nebo kupky kamenů (pro ekozahradníky – prales). Proto je taková stavba hmyzího hotelu, zvlášť ve městech, prospěšná.

Ve hmyzím hotelu nalezne úkryt blanokřídlý hmyz (zejména samotářské včely čalounice a na ně vázané krásné drobné vosičky - zlatěnky - vše člověku naprosto neškodní a neútoční živočichové s velmi zajímavými životními projevy). Dále různé druhy ploštic, motýlů, brouků včetně slunéček a zlatooček. Méně romantičtí ale více praktičtí jedinci mezi námi ocení přítomnost nenahraditelných škvorů a pavouků.

Hmyzí hotel je dobrá příležitost ke studiu života hmyzu, který nás obklopuje. Pokud budete chtít na svoji zahradu přilákat určitý druh hmyzu, není nic jednoduššího než zjistit v jakém prostředí žije a kam klade vajíčka a připravit mu hotel přímo na míru. Důležité je ale, aby měl na vaší zahradě (v okolí svého hotelu) dostatek potravy. Jinak ho do vašeho Hiltónu nedostanete i kdyby jste se přetrhli.  

Hotely se umisťují nejčastěji na stěnu budovy ale i na kmen stromu nebo kůl (výborně se na hmyzí hotel hodí staré nevykopané vysoké pařezy, řádně  ze stran vyvrtané a prošpikované. Na zahrady, meze, stráně, slunná stanoviště v závětří orientovaná nejlépe na jihovýchod či jihozápad, 0 až 2 m nad zemí. Míra obsazení hmyzem záleží na zachovalosti prostředí v okolí a jak už jsem zmiňoval na přítomnosti potravy pro hosty (někdy je třeba přeinstalovat na vhodnější místo), ale výsledek nezřídka předčí očekávání.

Po přečtení několika kratších zdrojů na internetu sepsal LF

Výroba hmyzího hotelu:
http://ekoklubgch.blogspot.com/2011/10/vyroba-hmyzich-budek.html 

2 komentáře:

  1. Nemůže zde docházet k požírání a útočení na vajíčka a larvy jednoho druhu hmyzu druhem druhým? Například v rámci rozšiřování prostoru a tak podobně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Michale, správný dotaz. Také by mě to zajímalo. Pravděpodobně to ale bude odzkoušeno.Nejlépe to bude otestovat vybudováním vlastního HH a trochu šmírovat. LF.

    OdpovědětVymazat