http://www.buttalapasta.it/foto/risotto-alle-melanzane_2823.html |
Kamarád mě tak trochu popíchnul, že bych tento recept neměl nechávat v šuplíku. Uznávám, že je vynikající a když se dodrží všechny postupy a přísady, jde o nejlepší rizoto, co jsem kdy jedl a patří i mezi má top 3 nejoblíbenější jídla (co zvládnu uvařit sám). Fotografie není má (zatím...) Takže voilà:
Ingredience:
Množství bude pouze odhadované. Budeme vařit 2 porce.
Střední cibuli, dvě deci bílého vína, střední lilek, dvě větší rajčata nebo polovinu rajčat v plechovce (důležité – pohlídej, aby rajčata měla chuť, jako ostatně všechny ingredience), 250g rýže arborio (rýže s vyšším obsahem škrobu), 1l zeleninového vývaru, pravé máslo, parmezán nebo grana padano (příliš nedoporučuji Gran moravia – ten chutná víc jako eidam než parmezán), olivový olej extra virgin, sůl.
Příprava:
Lilek nakrájej na středně velké kostky, prosol a nechej odležet až pustí vodu. cca 20-30min.
poté ho osmaž na kapce oleje, on trochu zvadne, zhnědne a ztratí tvar, trochu tvář ne však důstojnost.
Pokud nebudeš mít rajčata v plechovce, tak zalej 2ks větších rajčat vařící vodou a nechej je chvilku tak. Poté z nich oloupej slupku a nakrájej je na jemno.
Připrav si zeleninový vývar. Asi z kostky (používáme Würzl z drogerie dm), tak cca 1litr.
Nastrouhej parmezán nebo granu - odhadem 50-100g
Cibuli na jemno nechej zpěnit na olivovém oleji v hrnci.
Až začne vonět přisypej arborio a za neustálého míchání ji trochu opraž, bude to takové suché, bude se to chtít připálit ale musíš to uhlídat...
Přilej dvě deci bílého vína a nechej vyvařit, pořád míchej.
Přidej najemno nakrájená rajčata, pořád míchej.
Až to zhoustne přilej vývar a pořád míchej... sporák je potřeba ztlumit, neměj ho naplno.
Takto pořád pořád dokola... přilít vývar, míchat, jakmile zhoustne, zase přilít vývar... dokud rýže není hotová... neměla by mít uvnitř tvrdé jádro. Rizoto by nemělo být moc husté a hutné, mělo by mít řidší konzistenci. Když ho nabereš naběračkou na talíř, tak by mělo jakž takž držet tvar. Když talířem zatřeseš tak by se mělo rozlít.
Jakmile je rýže ok a hustota taky, přidej osmažený lilek, promíchej, aby se prohřál a odstav ze sporáku.
Přidej hrudku másla - pravého, ne žádný margarín, a přisyp parmezán.
Promíchej a nechej uležet. Za pět minut naber na talíř, zastrouhej parmezánem a voilà... Arborio risotto con melanzane.
Žádné komentáře:
Okomentovat