Kvasimodo tuší, zelenina ještě nic neví |
1. Využití vypěstovaných přebytků
2. Zvýšení přidané hodnoty zeleniny či ovoce (sic!) (kvašená
zelenina čistí organismu, usnadňuje trávení, dodává chybějící vitamíny a
minerály - prý díky vzniknuvším enzymům)
3. Je vynikající nejenom jen tak, ale do spousty jídel
4. Je to jednoduchý způsob jak se naučit zpracovávat surové potraviny a dokázat se oprostit od zpracovaných, chemicky "dobarvených" potravin.
4. Je to jednoduchý způsob jak se naučit zpracovávat surové potraviny a dokázat se oprostit od zpracovaných, chemicky "dobarvených" potravin.
A jak na to? Shromážděte zeleninu, kterou jste si
vypěstovali, zakoupili, půjčili, dostali atp. Základem je zelí - klasické,
čínské, dále kořenová zelenina , cibule, kedlubna, červená řepa, ředkve všeho
druhu, vlastně téměř cokoliv. Teď
naposledy jsem zkoušel jablka. Je jedno, co tam dáte, protože nakonec to bude
stejně všechno chutnat stejně :).
Prosolená, zmasírovaná pouští vlastní šťávu |
Zelí nakrouhejte, cibuli nakrájejte na půlměsíčky, zeleninu
nastrouhejte nahrubo. Když máte hromadu nachystanou prosolte ji (20g soli na
1kg zeleniny - sůl používám himalájskou růžovou), přidejte koření dle libosti -
dávám půl lžičky mletého kmínu), promíchejte a během míchání pořádně podrťte a
promačkejte v rukách. To proto, aby pustila šťávu. Šťávy musí být co nejvíc.
Nechejte zavadnout. Půl hodiny.
Teď už jenom hrubě přitlačit ke dnu |
Zeleninu lze používat jako prostou přílohu, do sendvičů,
péct na ní maso atp. Fantazii se meze nekladou.
Zdravím!
OdpovědětVymazat"Pickles" jsem vyzkoušel a musím říct, že moc dobré! Dělal jsem to v menším množství a jen do asi dvou nebo tří litrové láhve, ale stejně se povedlo:) Pak jsem to baštil jen tak samotné:)
Teď chci ještě naložit zelí, to je úplně
Chci se zeptat na Tvé osobní zkušenosti se sušením. Podařilo se Ti usušit ty rajčata na slunci? A jaké byly ty banány?:)
A vydržely, řekněme jablka, opravdu celou zimu?
Přešel jsem na plně živou a raw stravu, ale protože nežiju v jižních oblastech, tak přístup k ovoci a zelenině není v zimním období tak velký, tak přemýšlím, že to sušení je jedna z takových velice zajímavých možností.
A omlouvám se, jestli jsi to tady už někde psal, ale jak děláš ty "jablečné placičky", které jsi taky sušil?
Děkuji a přeji hezký den!
Richard
Ahoj Richarde
OdpovědětVymazatVýborně, gratuluji k vlastní kvašené zelenině. Je to jako kouzlo, že?
Letošní rok byl na rajčata slabší a tak nedošlo ani na klasické rajčatové sugo, natož na sušení. Ale v plánu to pořád je, ale do budoucna.
Jablka jsem nasušil, švestky taky - vyfotím je pro inspiraci a vložím sem. Zatím všechno krásně vydrželo bez příznaků plísně. Banány jsou vynikající, nejsou stejné, jako ty smažené, tvrdé kupované. Jsou krásně gumové, trochu zhnědlé ale chuťové dokonalé.
Sušil jsem také broskve, na tenoučké pásky, které se sušené rozplývají na jazyku.
O jablečných plackách napíšu v příštím příspěvku - nemůžu všechno vyzradit hned teď... :)
BTW: pozor na sušené ovoce. Je to koncentrovaná síla, bez mrknutí oka můžeš sníst až deset jablek, které bys jinak nesnědl. A dovedeš si představit sníst deset jablek na posezení. To je potom teprve síla!! ;)
Měj se hezky a gratuluji k přechodu na raw stravu. Tím spíše tam u vás na severu.
Skvělé výtvory, dostal jsem na ně chuť :-).
OdpovědětVymazatDám si na tuto vaši stránku odkaz na svoje stránky karelmachala.cz (jsem autorem knihy Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu, takže téma je mi hodně blízké)