čtvrtek 24. května 2012

Co je to invazivní zahrádkaření

Dovolím si do slovníku eko-zahrádkářů přispět s novým termínem. Invazivní zahrádkaření je metoda využívaná zejména milovníky zahrádkaření, kteří nemají k dispozici svůj vlastní kus půdy ale přesto mají neutišitelnou touhu ponořit ruce do humusem prosycené půdy a po nějakém čase konzumovat plody své vášně. Stejně tak já, ač hrdý majitel pozemku připraveného pro zrození Snězlesa na něm ještě momentálně nemohu "řádit" tak jak bych si představoval a proto jsem byl okolnostmi a vnitřním ohněm donucen právě k invazivnímu zahrádkaření. 

Jde o to, že mezi svými zahrady a pozemky vlastnícími příbuznými, přáteli, kamarády, známými nadhodíte dotaz, zda byste nemohli využít kousek jejich půdy ve formě záhonu, kompostu, skalky... Samozřejmě to nebudete chtít zadarmo a nabídnete část svého výnosu. Ideálních a férových je 50%. Přece jenom se vám pronajímatel půdy o vaše rostliny částečně stará (když vy z nějakého důvodu nemůžete), občas zaleje, sem tam vytrhne chutný plevel atp. 

Díky této převratné metodě :) získáte vlastní, bio (pokud se nedomluvíte jinak) a hodnotné potraviny a hlavně alespoň částečně uhasíte spalující vášeň ve vašem nitru.

Níže obrázky (bohužel pouze z telefonu) z části mých letošních invazních záhonů.

Letošní Hokkaidó připraveny k invazi na invazním kompostu č. 1 - minimální péče

Invazní záhon č. 2 - minimální péče (boby, rukola, ředkvičky, mangold, mrkev, cibule, kerblík)

Invazní záhon č. 1 - střední péče (boby, rukola, ředkvičky, mangold, mrkev, cibule, kerblík)



Vzpomínka na loňské léto...

Už to bude pomalu rok, co jsem sklízel hokkaidó ze švestky. Švestka se nacházela v blízkosti mého invazního kompostu (vysvětlení v článku výše) a tak se stala výbornou oporou pro božskou manu ve tvaru dýně. Vzpomínka mě obestřela po dnešní návštěvě mého invazního kompostu a ujištění, že sazeničky se ujaly... Kvalita fotek je pochybná, pro představu a inspiraci však věřím, že dostačující. LF.
Švestky Hokkaidó